Koncert za pamćenje u crkvi Svetog duha: Ovacije za mlade umjetnike

 

Ni ogromna kiša i poplavljene ulice prelijepog Kotora nijesu spriječile publiku da do posljednjeg mjesta ispuni koncertnu salu crkve Svetog duha.

Novogodišnji koncert koji je Kotoru poklonila mlada sopranistkinja Tamara Rađenović sa svojim gostima  baritonom Jakobom Betinelijem i pijanistom Simom Šiševićem će ostati za pamćenje crnogorskoj publici.

Pažljivo odabrane romantične kompozicije su dotakle srce publike koja je bila potpuno impresionirana te umjetnike nagradila dvominutnim aplauzom.

Koncert je otvorila direktorica Kulturnog centra “Nikola Đurković’ Marija Bernard koja je veoma emotivnim govorom najavila kako je vrijeme darivanja i da je srećna što je iz Londona uspjela da dovede mlade umjetnike koji su dali sve svoje emocije i energiju da publika uživa.

“Novogodišnji praznici su vrijeme darivanja i dijeljenja ljubavi, pa je tako naša mlada, a već veoma uspješna umjetnica Tamara Rađenović, sa svojim kolegama Jakobom Betinelijem i Simom Šiševićem, odlučila da Kotoru pokloni ovaj, sigurna sam, nezaboravan koncert”.

Mlada dvadestdvogodišnja  Tamara je koncert počela sa Šubertovom ”Ave Maria” koja je zvučala veličanstveno i uzvišeno  u svečano okićenoj sali sa divnom akustikom.

Iako veoma mlada uspjela je da pred svojom crnogorskom  publikom emotivnim i preciznim  izvođenjem otpjeva veoma zahtjevne arije kao što su ‘O mio babbino Caro’ , Rusalkinu ariju ‘Il bacio  gdje’ se vidi njen ogroman potencijal lirskog soprana. Lijepo je bilo slušati i gledati sklad emocija, divnog pjevanja, gracioznosti i elegancije buduće crnogorske operske dive.

Očigledno je da će njena svjetska  karijera biti blistava i da Crna Gora treba da bude ponosna što će imati ovakvog ambasodara kulture u svijetu.

Ni nastup baritona Jakoba Betinelija nije publiku ostavio ravnodušnom. Šarmantan umjetnik iz Hong Konga koji živi i radi u Londonu se publici obratio na našem jeziku i u startu je izazvao simpatije publike. Izveo je kompozicije Bizea, Maskanjija i Lista a Bizeov “Toreador” je  razgalio publiku veoma ubjedljivom glumom i divnim muziciranjem i potpuno je prenio energiju toreadora iz opere Karmen!

Mladi pijanista iz Crne Gore je osim što je pratio  operske umjetnike imao i svoj poseban nastup. Izveo je kompozicju “Muzički momenat” od Rahmanjinova. Prosto je bilo nevjerovatno šta je ovaj mladi virtuoz uradio na klaviru za ta tri minuta. Publika, koja je bila na visini zadatka, je bila više nego prijatno iznenađena i pozdravila ga je gromoglasnim aplauzom.

Atmosfera je bila dostojna svjetskih koncerata.  Prekrasan ambijent,  gromoglasni dugi aplauzi , razdragana lica i na kraju stojeće ovacije kojim su izvođače  pozvali na bis su doprinijeli da  prelijepi dan 2. januara pokaže da se i kod nas uz veliku ljubav i volju može napraviti nešto veličanstveno  i za pamćenje.

Iskreno se nadamo da će ovakvi koncerti postati tradicija i da će naša publika kao i publika u svijetu moći da uživa u kvalitetnoj muzici .